top of page

Wordt Jemen nu het nieuwe Gaza?

Wordt Jemen het nieuwe Gaza? De fel brandende olie- en gasopslagplaatsen  in de havenstad Hodeida na een Israëlische luchtaanval, plus dreigementen vanuit Jeruzalem, plus dreigementen van de Jemenitische Houthi’s voorspellen niets goeds.


De aanval van 20 juli op Hodeida was het antwoord op de Houthi-drone die twee dagen eerder insloeg in Tel Aviv en de Israëlische dode die daarbij viel. En op de honderden projectielen vanuit Jemen richting Israël die de afgelopen maanden onderweg met name door Israëls vrienden onschadelijk waren gemaakt, aldus veiligheidsbronnen in Israëlische media. Die meldden ook dat het dagen zou duren voor de branden zouden zijn uitgebrand, en dat de haven van Hodeida helemaal dicht zat. Dicht voor Iraanse wapenaanvoer voor de Houthi’s, lees ik in Israëlische bron.  Oók dicht voor voedsel- en andere humanitaire hulp voor de Jemenitische burgers die sinds 2015 in oorlogstijd en humanitaire crisis leven,  lees ik in niet-Israëlische bron. Maar ,,de Jemenitische bevolking verkeert graag in directe confrontatie met de Israëlische vijand”, zei Houthi-opperleider Abdulmalik al-Houthi in een toespraak op 21 juli.  

Ik heb wat dit betreft geen directe quotes van Jemenitische burgers gezien. Maar ik weet wel dat de Houthi’s, een machtige clan oorspronkelijk uit het zaidi-shi’itische noorden van Jemen, graag de confrontatie met Israël zijn aangegaan. ,,Dood aan Amerika, dood aan Israël, vervloekt zijn de Joden, de overwinning aan de moslims”, luidt hun leus. In dat kader openden ze vorig jaar november de aanval op de scheepvaart in de Rode Zee en de Straat van Bab el-Mandeb ter ondersteuning van de Palestijnen in Gaza, met aanzienlijke schade voor de wereldhandel.


De Israëlische aanval op Hodeida was groots opgezet, en perfect uitgevoerd, aldus althans de eigen media. Tientallen vliegtuigen  namen eraan deel, van de supermoderne F-35 tot verkennings- en tankvliegtuigen.  Het was dan ook niet alleen de bedoeling de Houthi’s te laten zien dat het Israël menens was, maar  misschien meer nog om Iran te intimideren. Iran levert de Houthi’s immers een aanzienlijk deel van hun wapens en geldt in Jeruzalem bovendien als existentiële bedreiging die om een afstraffing vraagt. De boodschap: Teheran (1.500 km ver) is dichterbij dan Hodeida (1.700) en ligt dus binnen ons bereik.


Maar gaan de Houthi’s nu inbinden? Niet dus volgens Houthi-opperleider Abdulmalik al-Houthi.  In zijn toespraak van zondag kondigde hij verdere escalatie van de strijd tegen Israël aan met een nieuw wapen: de Jaffa-drone, inderdaad het toestel dat 18 juli in Tel Aviv (de oude havenstad Jaffa) insloeg, en dat kennelijk een door de Houthi’s aangepaste versie van de Iraanse Samad-3 drone is.  


Jemenexpert Gregory D. Johnsen denkt evenmin dat het voor de Houthi’s nu klaar is. In een draad op X/Twitter schreef hij 20 juli dat de strijd tegen de ,,Amerikaans-Zionistische alliantie” hun binnenslands juist helpt omdat de Palestijnse zaak erg populair is in Jemen.

,,Een raketaanval zoals die van vandaag is geen strategie maar een reactie. Dus het is voor Israël nu de vraag wat het gaat doen als de Houthi’s opnieuw succes hebben. Net zoals de VS lijkt Israël nauwelijks een plan te hebben hoe de Houthi’s te bestrijden anders dan met raket- en luchtaanvallen.”

,,Als dat niet werkt – en dat heeft het de afgelopen 20 jaar tegen de Houthi’s in verschillende vormen  niet gedaan – wat dan? Meer aanvallen? Zwaardere aanvallen, een invasie?”


Inderdaad. Toenmalig president van Jemen Ali Abdullah Saleh bond in 2003 de strijd aan tegen de Houthi’s  in hun noordelijke hartland.  Geen succes. Elf jaar later veroverden ze de macht, en verklaarde een Saoedische alliantie hun de oorlog. Door de Saoediërs verloren. In januari gingen VS en VK in de aanval om de Rode Zee weer veilig bevaarbaar te maken. Vergeefs.

Arme burgers van Jemen.

 

 

  

 

 

 

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page