Carolien Roelants
Mijn boeken
WERELD IN WANORDE
DE STRIJD OM HET MIDDEN-OOSTEN
januari 2021
De Verenigde Staten trekken zich terug uit het Midden-Oosten; Rusland, China en superambitieuze regionale leiders vullen de gaten. Trump heeft het gebied nog eens extra volgepompt met wapens, maar ook de Russen leveren aan wie ook maar betaalt. Wordt het Midden-Oosten één groot strijdtoneel? Met aan de ene kant Iran en zijn bondgenoten en daartegenover de conservatieve Golfheersers?
Zoals gewoonlijk in het Midden-Oosten ligt het niet zo simpel. In Wereld in wanorde legt Carolien Roelants uit wie er allemaal tegenover wie staan en waarom. De lage olieprijs dwingt de roekeloze Saoedische kroonprins tot inbinden; worden zijn revolutionaire plannen nog uitgevoerd? De nieuwe, zeer assertieve hoofdrolspelers zijn Turkijes Erdoğan met tegenover zich de Emiraatse sterke man, Mohammed bin Zayed. Iran biedt Trumps ‘zwaarste sancties ooit’ het hoofd, maar het revolutionaire bewind ontaardt in een ordinaire dictatuur. Gaat Joe Biden als president het tij keren? De verwachtingen zijn niet hooggespannen.
Intussen blijft in veel landen de bevolking protesteren tegen corruptie en repressie. Waarom heeft dat tot dusverre alleen in Tunesië en Soedan resultaat opgeleverd?
DWARS DOOR HET MIDDEN OOSTEN
juli 2019
Oorlog in Syrië, oorlog in Jemen. Straks misschien ook nog oorlog tegen Iran, want de moellahs vormen een groot gevaar voor de wereldvrede. Of valt het wel mee met dat gevaar? Die leuke, jonge Saudische hervormer blijkt bij nader inzien een ordinaire dictator te zijn die wild om zich heen slaat en elke criticus opsluit. Dat geeft niet; met Trump in het Witte Huis komen mensenrechten ver achter wapenleveranties. Oude allianties houden geen stand meer, nieuwe duren vaak niet lang. Het Israëlisch-Palestijnse conflict dat het gebied zo lang domineerde, is voorlopig naar de achtergrond verdreven.
Wie begrijpt nog iets van het Midden-Oosten?
In dit boek beschrijft Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants een aantal complexe problemen die op dit moment spelen. Ze legt uit hoe ze zijn ontstaan en hoe ze in elkaar zitten. Dwars door het Midden-Oosten is een ideaal boek voor mensen die graag op een toegankelijke manier iets over het Midden-Oosten willen leren.
SAUDI ARABIA: A KINGDOM IN PERIL
oktober 2016
The Saudi royal family has survived the events of the Arab Spring intact and unscathed. Any major upheavals were ostensibly averted with the help of oil revenues, while the Kingdom's influential clerics conveniently declared all forms of protest to be against Islam. Saudi dollars bent events to the Kingdom's will in the Arab world--particularly in Syria, Yemen and Bahrain, but also in Egypt and Lebanon, Saudi cash has had a profound impact. Does this mean that all is well in Saudi Arabia itself, which has an extremely youthful population ruled by a gerontocracy? Problems endemic in Egypt, Tunisia and Syria--youth unemployment, corruption and repression--are also evident in the Kingdom and while young Saudis may not yet be taking to the streets, on Twitter and Facebook their discontent is manifest. Saudi Arabia remains the dominant player in the Gulf, and the fall of the House of Saud would have explosive repercussions on the GCC while the knock-on effect worldwide would be immeasurable. Saudi Arabia is the only oil exporter capable of acting as a 'swing producer', a fact of which this book reminds us. Aarts and Roelants have drawn a compelling picture of a Middle East power which, while not presently endangered, may soon deviate from the trajectory established by the House of Saud.
SAOEDI-ARABIË: DE REVOLUTIE DIE NOG MOET KOMEN
MET PAUL AARTS
april 2016
Het Saoedische koningshuis heeft ogenschijnlijk ongeschonden de opstanden en oorlogen in de Arabische wereld overleefd. Het oliegeld heeft woede-uitbarstingen voorkomen, en voor de zekerheid heeft de invloedrijke geestelijkheid elke vorm van protest in strijd met de islam verklaard. Saoedische leiders proberen zelfs met hun dollars en wapens de ontwikkelingen elders in de Arabische wereld naar hun hand te zetten. Maar gaat het werkelijk goed met Saoedi-Arabië? Ook de nieuwe koning is hoogbejaard, al heeft zijn zoon de adjunct-kroonprins meer aansluiting bij de extreem jonge bevolking. De problemen van landen als Egypte, Tunesië en Syrië - jeugdwerkloosheid, corruptie en repressie - zijn ook in Saoedi-Arabië aanwezig. De inkomsten uit olie zijn gevaarlijk gedaald door de lage olieprijzen. Stel je voor dat het huidige bewind het niet redt. Als het koningshuis valt, legt dat ook een bom onder de andere Golfstaten.
REVOLUTIE OF ZINSBEGOOCHELING
WORDT HET NOG WAT MET DE ARABISCHE LENTE?
september 2014
Heeft iedereen zich vergist die dacht dat in de Arabische wereld de tijd van autoritaire regimes eindelijk voorbij was? Of komt er geleidelijk toch hier en daar een systeem aan de macht waarin de burgers wat te zeggen hebben?
Van alle hoopvolle verwachtingen van de 'Arabische Lente' is nog weinig terechtgekomen. Jongeren stonden overal op tegen werkloosheid, corruptie en repressie. De Tunesische sterke man Ben Ali viel in januari 2011, zijn collega Mubarak enkele weken later. Maar de oude leiders wapenden zich. Het is nog maar de vraag of de Libische leider Gaddafi ook was gevallen als westerse en enkele Arabische landen de opstandelingen niet hadden geholpen. In Syrië woedt drie jaar later nog steeds een verwoestende oorlog. Carolien Roelants stelt dat het idee van revolutie wel zeer besmettelijk was, maar de werkelijkheid een sta-in-de-weg is. In de meeste Arabische landen is het regime voorlopig sterk genoeg om opstand buiten de deur te houden. In Egypte is met veldmaarschalk Sisi opnieuw een autoritair regime aan de macht. Het woord Libië is synoniem met chaos. Alleen Tunesië vormt een positieve uitzondering.
WELKOM AMERIKA, IN JULLIE GRAF!'
IRAK ACHTER DE SCHERMEN
MET THOMAS ERDBRINK
april 2007
‘Welkom, Amerika, in jullie graf!’ was niet de graffititekst die het Amerikaanse leger verwachtte aan te treffen in Irak. De Irakezen stonden niet klaar met bloemen om bevrijders te verwelkomen, maar kalkten de muren vol met leuzen gericht tegen bezetters. En dat was nog maar het begin.Vier jaar na de inval in Irak is er niets meer over van de Amerikaanse droom om een democratisch baken in het Midden-Oosten te stichten. In Irak telt men nu dagelijks de doden in een eindeloze burgeroorlog.
NRC Handelsblad-correspondent Thomas Erdbrink (1976) en redacteur Carolien Roelants (1948) geven in Welkom, Amerika, in jullie graf! een beeld van de verloedering van Irak van vóór de Amerikaanse inval tot de executie van Saddam Hoessein. Met reportages vanuit Irak en analyses laten zij per jaar zien hoe Irak in een spiraal van geweld is terechtgekomen, met alle gevolgen van dien.
IRAN ACHTER DE SCHERMEN
MULLAHS EN MEISJES
oktober 2001
Voor veel mensen blijft de islamitische republiek Iran een Heel Eng Land. Voor hen was Iran het domein van ayatollah Khomeiny, die de export van de islamitische revolutie predikte en de schrijver Salman Rushdie ter dood veroordeelde. Nu is het voor velen het land van president Ahmadinejad, die heeft voorspeld dat Israël uiteindelijk van de kaart zal worden geveegd en die betwijfelt of de Holocaust wel heeft plaatsgehad. Iran is ook het land waar een vrouw zich erop voorstaat een zelfmoordterreurbrigade te leiden, en dat misschien wel aan een atoombom werkt.
Maar van dichtbij gezien biedt Iran ook een ander beeld. Carolien Roelants, redacteur Midden-Oosten van nrc Handelsblad, volgt de ontwikkelingen in Iran al jaren van nabij. In Iran achter de schermen bericht zij uit een fascinerend land vol tegenstellingen. Waar sommige van top tot teen in het zwart gehulde vrouwen nog steeds rouwen om de dood van hun leider Khomeiny, en andere met nauwelijks nog een hoofddoekje op in een koffiebar zitten te flirten. Maar bovenal is Iran in Roelants’ ogen een verrassend vriendelijk en kleurrijk land.