top of page

Syrische schrijver Khaled Khalifa overleden


De Syrische schrijver  en dichter Khaled Khalifa was een verklaard en moedig tegenstander van Bashar al-Assads regime.  In 2012 sloeg de geheime politie hem in elkaar nadat hij het regime in een open brief  had beschuldigd van genocide op zijn eigen bevolking.  Toch bleef hij in tegenstelling tot zovele anderen in Damascus wonen. „Ja, want het is ook mijn revolutie. Ik kan mijn volk niet alleen laten” zei hij in een vraaggesprek met mij in april 2013 in Breda, vlak voordat hij na een verblijf van een paar weken in Europa naar Damascus terugreisde. Op 30 september is hij daar overleden, naar verluidt als gevolg van een hartstilstand. Hij werd 59 jaar oud.


Khalifa schreef behalve romans ook televisie-en filmscenario’s. Zijn zes boeken werden alle meteen verboden in Syrië. Zijn derde, in het Nederlands vertaald als De poorten van het paradijs,  bracht hem in 2006 internationale bekendheid.  Het gaat over het bloedige conflict tussen (toen nog vader) Assad met de Moslimbroeders in Aleppo in de jaren tachtig.  In 2015 kwam in het Nederlands eveneens bij uitgeverij De Geus  uit Er zijn geen messen in de keukens van deze stad. In 2017 volgde nog De dood is een zware klus. Alle werden vertaald door Djûke Poppinga.


Dit is de link naar mijn interview met Khaled Khalifa in NRC Handelsblad in 2013.

Recente blogposts

Alles weergeven

Wordt Jemen nu het nieuwe Gaza?

Binden de Jemenitische Houthi's in nu Israël hun drone op Tel Aviv heeft beantwoord met een aanval op Hodeida? Waarschijnlijk niet.

Comments


bottom of page