top of page

Humanitaire hulp voor burgers Gaza in het geding

Ik wil nog even doorgaan op de situatie in de Gazastrook die sinds de terreuraanval door Hamas in Israël van het weekeinde onder zware Israëlische luchtaanvallen ligt. De bombardementen zijn bedoeld om Hamas zoveel mogelijk te treffen, ongeacht de civiele schade (zie de Dahiya-doctrine van asymmetrische oorlogvoering zoals uitgelegd in het voorgaande bericht), mogelijk in voorbereiding van een grondoffensief waarvoor troepen massaal zijn samengetrokken. Het besluit daartoe was donderdagochtend nog niet genomen. Analisten wijzen op het gevaar dat de Libanese organisatie Hezbollah een offensief in het noorden lanceert als het Israëlische leger massaal in de dichtbevolkte Gazastrook optrekt om Hamas te vernietigen zoals de bedoeling van de regering is.


De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA is intussen op zoek naar 104 miljoen dollar voor humanitaire hulp voor de komende negentig dagen. Volgens een mededeling van UNRWA is het geld nodig voor de onmiddellijke behoeften aan voedsel, non-food producten, gezondsheidszorg, onderdak en bescherming van meer dan 250.000 mensen die hun toevlucht hebben gezocht in accommodatie van UNRWA op diverse plaatsen in de zwaar beschadigde Gazastrook, en voor nog eens 250.000 Palestijnse vluchtelingen.


Maar hoe die humanitaire hulp dan de Gazastrook moet binnenkomen, was donderdag de vraag. Minister van Defensie Yoav Gallant kondigde maandag een ,,totaal beleg” af van de Gazastrook: water, voedsel en brandstof zouden het gebied niet meer binnenkomen. Minister van Energie Israel Katz voegde daar donderdag aan toedat ook geen humanitaire hulp zou worden toegelaten tot Hamas de gijzelaars vrijlaat die het tijdens zijn geweldsuitbarsting gevangen nam. Naar schatting 150 mensen zouden op verschillende plaatsen in de Gazastrook worden gevangen gehouden. ,,Humanitaire hulp naar

Gaza? Geen schakelaar zal werken, geen waterkraan zal opengaan en geen tankwagen zal binnengaan tot de Israëlische ontvoerden naar huis teruggaan”, zei Katz.


Kan dat? Israël heeft recht op zelfverdediging, zoals zijn bondgenoten onderstrepen. Maar opzettelijke obstructie van humanitaire hulp die essentieel is voor het overleven van een civiele bevolking vormt een schending van internationaal humanitair recht. Zelfs zijn nauwste bondgenoot, de Amerikaanse president Biden, heeft Israël gemaand zich aan het oorlogsrecht te houden. Onafhankelijke VN-experts waarschuwden donderdag dat de bombardementen van de Gazastrook hoe dan ook al ,,neerkomen op collectieve bestraffing”, hetgeen eveneens is verboden.

Recente blogposts

Alles weergeven

Zonder stroom en water in verwoest Gaza

De enige elektriciteitscentrale van de Gazastrook werkt sinds woensdagmiddag niet meer want de brandstof is op.

Comments


bottom of page