top of page

De schaapherder en de terreur van de Israëlische kolonisten

Het Israëlische leger wil dat geweld van kolonisten in bezet Palestijns gebied wordt aangepakt. Carolien Roelants voorspelt dat het niet gaat gebeuren.


Soms is het interessant nieuws dat mijn aandacht trekt, maar vandaag een foto, en die is van Elisha Yered, een Israëlische kolonist die breed lachend onderuit hangt op een politiebureau. En meer foto’s trouwens van Yered, steeds buitengewoon vrolijk. Yered wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de dood van de 19-jarige Palestijn Qusai Jamal Matan, vrijdag 4 augustus in de buurt van Ramallah, op de sinds 1967 door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Een tweede Israëlische betrokkene, schutter Yehiel Indore, ligt in een ziekenhuis. Hij kreeg een Palestijnse steen tegen zijn hoofd. De vraag is nu: was de steen eerst, zelfverdediging dus, of zijn kogel?


Eerlijk gezegd denk ik dat het uiteindelijk niet veel zal uitmaken. Yered hangt daar zo breed lachend op dat politiebureau omdat hij wel weet dat het met een sisser gaat aflopen. Hij is inmiddels al vrijgelaten; hij staat onder huisarrest. Indore ligt onder arrest in zijn ziekenhuisbed.


Waar gaat dit over? Een Israëlische schaapherder liet die vrijdag zijn kudde grazen op Palestijns land bij het Palestijnse dorp Burqa. Toen Palestijnse dorpelingen reageerden, schoten veertig of vijftig gewapende kolonisten uit de radicale buitenpost Oz Zion (alle nederzettingen zijn onder internationaal recht illegaal; buitenposten zijn dat zelfs onder Israëlisch recht) de herder te hulp. Palestijnse stenen en Israëlische kogels volgden.


Op zichzelf is dit gewoon één voorbeeld van het snel groeiende kolonistengeweld – de VN telden de eerste zes maanden van dit jaar 591 aanvallen door kolonisten op Palestijnse burgers en hun eigendommen, veertig procent méér dan dezelfde periode vorig jaar. Drie incidenten per dag. Olijfboomgaarden omgehakt, brand gesticht in woningen en moskeeën, landbouwgrond in de fik en ook pogroms in Palestijnse dorpen. Het is de beproefde tactiek om Palestijnen van hun land te terroriseren en zodoende hun eigen greep op bezet gebied uit te breiden. Niks bezet gebied, Land van Israël, weg met die Palestijnen! Tien dagen geleden werd een kleine Bedoeïense gemeenschap op die manier weggeïntimideerd, meldde een Noorse hulporganisatie.


Maar de schaapherderzaak krijgt aandacht omdat dit keer de hoogste Israëlische legerwoordvoerder het kolonistengeweld publiekelijk als terrorisme veroordeelde. „Het is terrorisme, er is geen ander woord voor”, zei hij. Het zet Palestijnse burgers aan tot terrorisme; „dit fenomeen moet worden aangepakt”. De chef van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Ronen Bar, had kort vóór dit incident premier Netanyahu al gewaarschuwd voor het kolonistenterrorisme.


Ja, het moet worden aangepakt. Waarom denk ik dat dit incident en alle volgende toch met een sisser gaan aflopen? Omdat de extreemrechts-religieuze regering-Netanyahu de radicale kolonistenbeweging dekking geeft. Knessetleden van de regeringscoalitie zeiden dat Bar en medestanders „geen onderscheid weten te maken tussen de vijand en jullie eigen volk”. En daar is minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir die zei dat „iemand die zich verdedigt tegen stenengooiers een medaille moet krijgen”.


Het is het product van 56 jaar nederzettingenpolitiek, in gang gezet na de Zesdaagse oorlog. Het enige nieuwe dat deze regering doet is records breken: meer buitenposten legaliseren, meer woningen in nederzettingen bouwen, meer kolonisten dekken. Allemaal schendingen van het internationaal recht. De EU is steevast geschokt en blijft toekijken.


Een versie van dit artikel verscheen ook in de nrc van 14 augustus 2023.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page