top of page

Atatürk spelbreker bij Turks voetbalfeest in Riad

Weet u nog, die toestand rond het WK Voetbal in Qatar? Had dat wel aan Qatar   mogen worden toegewezen gezien de situatie van de mensenrechten in het emiraat?  Uiteindelijk werden de weinige westerse aanwezigen die toen het zover was nog bezwaren fluisterden  uitgelachen door vertegenwoordigers van  wat tegenwoordig de global south heet, oftewel de rest van de wereld.  Die heeft minder moeite met mensenrechtenschendingen - u zou ook kunnen zeggen: is minder hypocriet.


Ik ben wat dit betreft erg benieuwd naar 2034, wanneer het WK zoals het er nu uitziet in Saoedi-Arabië wordt gehouden.  Niet veel anders dan Qatar waar het de mensenrechten betreft.  Maar, zo liet de chef van de wereldvoetbalbond FIFA,  Gianni Infantino, twee maanden geleden op Instagram weten: ,,Voetbal verenigt de wereld meer dan welke sport dan ook en het WK is het perfecte podium voor een boodschap van eenheid en inclusie”, schreef Infantino op Instagram. „Voetbal is ook in staat om te laten zien hoe verschillende culturen elkaar beter kunnen begrijpen.”

 

Is dat zo? De afgelasting van  de wedstrijd om de Turkse Supercup die vrijdag 29 december in Riad zou plaatshebben, laat iets heel anders zien.

Het is de laatste jaren schering en inslag dat buitenlandse – tot dusverre Europese - cupfinales  door Saoedi-Arabië worden gekocht. Over een paar weken, van 10 tot 14 januari,  wordt  voor het vierde achtereenvolgende jaar de Spaanse Supercopa in Saoedi-Arabië gehouden, en van 18 tot 22 januari de Italiaanse Supercoppa, elk van beide met vier ploegen.  https://www.spa.gov.sa/en/N2017432   De Saoedische autoriteiten  hebben daarvoor zo’n 30 miljoen euro per land per jaar over. ,,In overeenstemming met de verwezenlijking van de doelstellingen van Visie 2030”, het enorme ontwikkelingsprogramma van de Saoedische kroonprins,  aldus het Saoedische ministerie van Sport.


Maar met de Turkse Supercup, tussen Galatasaray en Fenerbahçe,  ging het mis, ,,als gevolg van wat problemen in de organisatie ervan”, meldde de Turkse zijde op X/Twitter. De Turkse voetbalbond had kennelijk niet  laten weten dat de spelers  zich voor de wedstrijd zouden opwarmen in een shirt met de beeltenis van vader des vaderlands Atatürk in het kader van de honderdste verjaardag van diens Turkse republiek. Ook was er een spandoek in het spel met Atatürks uitspraak ,,Vrede in eigen land, vrede in de wereld”.

Maar dat kon absoluut niet. Voetbal mag dan in staat zijn, in de woorden van Infantino, om verschillende culturen elkaar beter te laten begrijpen, maar zeker niet  als er politiek in het spel komt. Zie bijvoorbeeld ook de afgelasting van de wedstrijd tussen een Iraanse en een Saoedische club drie maanden geleden in Isfahan waarbij een borstbeeld van de door Amerika geliquideerde Iraanse generaal Soleimani de spelbreker was.


https://twitter.com/RiyadhSeason/status/1740888125054849111/photo/1  De Saoedische autoriteiten lieten weten naar de wedstrijd te hebben uitgekeken, en vooraf met de Turkse zijde de  geldende regels te hebben besproken: wel volkslied en Turkse vlaggen maar geen leuzen. ,,Helaas hielden de twee ploegen zich niet aan wat was afgesproken, wat ertoe leidde dat de wedstrijd niet doorging”.

Volgens Turkse media willen de Saoediërs nu de  36 miljoen euro terug die ze voor de wedstrijd  hebben betaald (opmerkelijk veel trouwens, vergeleken met de 30 miljoen per jaar die ze voor méér Italiaanse en Spaanse wedstrijden met méér voetbalsterren over hebben).  De Turkse voetbalfederatie ligt bovendien  onder vuur van de fans die de cupfinale  toch al in eigen land hadden willen zien. De Supercup ,,had moeten worden gespeeld in het 19-Mei stadion in Samsun in het 100ste jaar van het land”,  Xte Sinan Ulgen, een Turkse ouddiplomaat.  Atatürk begon in Samsun de Turkse onafhankelijkheidsstrijd na de verloren Eerste Wereldoorlog. 


De burgemeester van Ankara liet intussen portretten van Atatürk en Turkse vlaggen voor de Saoedische ambassade ophangen.

 

 

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Wordt Jemen nu het nieuwe Gaza?

Binden de Jemenitische Houthi's in nu Israël hun drone op Tel Aviv heeft beantwoord met een aanval op Hodeida? Waarschijnlijk niet.

Комментарии


Комментарии отключены.
bottom of page